Referat och bilder 2010 - 2011

Jullunch 15 december 2011.

SPRF i Nyköping har haft traditionell jullunch på Pensionärernas Hus, som avslutning på terminen. PA Catering i Oxelösund stod för jultallriken och det småvarma, mycket gott o rikligt.
40-talet gäster satt bänkade vid juldekorerade långbord och njöt av maten under glatt samspråk. Före kaffet kom Lucia med följe. Ungdomar från Borgmästarhagsskolan, Klass 9, en profilklass för sång-och musikintressrade ungdomar under ledning av Lisbeth Strand-Eriksson. Vid intåget sjöng de Luciasången på latin. Reportoaren var omväxlande, traditionella och nya julsånger, mycket njutbart, med långa applåder som Tack.
En trivsam jullunch avslutades med lotteridragning med fina vinster och en önskan om GOD JUL till var och en.

Jullunch Jullunch Jullunch

Öppet hus 8 december 2011.

Torsdagsträffen den 8/12-11 hade temat ”Smakprov på kommunens konstsamling.”
Konstansvarig i Nyköpings Kommun är Eva Josephsson. Eva visade bilder och berättade om de konstverk som pryder stadshus, skolor, förskolor, gruppboenden, äldreboenden, brandstation, parker osv. Vi fick se ett 70-tal verk av olika konstnärer med varierande uttryckssätt.
Vid kommunal byggnation skall 0,5% av byggkostnaden gå till utsmyckning. Innan konstverket kommer ut till de offentliga miljöerna, visas det först för politikerna, ställs sedan ut på Culturum och därefter får verksamheterna önska vilket konstföremål man vill ha, om det inte är bestämt till en speciell plats.
Stort engagemang från publiken och många frågor fick svar. Eva tackades med varma applåder. Mötet avslutades med kaffe och social samvaro.

Öppet hus 1 december 2011.

Öppet hus med SPRF 1/12 gick i spektakulära brottens tecken. Pensionerade chefsåklagaren Anders Öjert berättade om en otrolig brottskarriär. Om man inte kännt åklagarens seriösa gärning skulle man dömt det som en skröna. Jussi Ondin, en av de fyra i Järnaligan levde livet i 120 km/tim - ständigt sugen på bankrån, med begåvning för brottsplanering, rymningar och hänsynslös framfart utan att sky några medel. Automatvapen är till för att användas och handgranater är bra att ha. Skjut om du blir trängd!
Öjert fick ta sig an det omfattande målet mot Ondin som förundersökningsledare. Förutom vapenbrott, rymningar och rån gällde det mord för vilket Ondin hade ett belgiskt dödsstraff hängande över sig.
Resor i många omgångar till Antwerpen ingick i jobbet. Berättelsen inrymde spänning, humor och tragik och man förstod att Jussi Ondin gjort ett bestående intryck på chefsåklagare Öjert. En man som har ord om sig att vara hård men rättvis och därför åtnjutit respekt bland ”klientelet”. Hans omvittnade humor betalade sig också.
Inledningsvis fick vi en levernesbeskrivning där Anders juristbana fört honom till många orter men en återkomst till skolstaden Nyköping närmast gick från E-tuna. Tillbaka i föräldrahemmet – det kändes rätt.
Ordf. Birgitta Kempe och en stor publik tackade med kraftiga applåder

Månadsmöte 24 november 2011.

Rosa Bussarna, vad är det, frågade sej en del när de läste annonsen i programmet eller SN? Törs man åka med dem, sade några. Kanske man kan det, trots att man är pensionär, sade en!
Svante Johansson kom till oss i SPRF vid mötet den 24.11.2011 och berättade initierat och mycket trevligt om sina äventyr med de Rosa Bussarna. För honom var det hans 50-årspresent och resan gick till Afrika, där han upplevde mycket, som det ofrivilliga souvenirköpet mitt på den smala bron över Zambezifloden. Vi fick gissa ibland vad en del bilder föreställde, t ex bambu”kiosken” som var en polisstation, och fick goda råd om vad givmildhet kan innebära, när det väntade resultatet blir slagsmål om gåvorna istället för glada miner och tack.
Birgitta Kempe tackade, vi applåderade. Kanske vi vågar ge oss ut ändå?

Öppet hus 17 november 2011.

SPRF:s torsdagsmöte den 17 november gick i bokens tecken. Mi Rydén och Catharina Thege från Nyköpings stadsbibliotek gav oss många bra julklappstips, bland annat Kerstin Ekmans ”Grand Final i skojarbranschen”, som förutom att vara en bra bok också är en rolig bok, ”Siri” av Lena Einhorn, ”Gustavs grabb” av Leif G W Persson, ”Niceville” av Kathryn Stockett och ”Djävulspakten” av Carina Burman, var några av alla intressanta böcker vi fick höra om.
Även några barnböcker fick vi tips om innan Monica tackade de duktiga bibliotekarierna och vi fortsatte samvaron vid kaffebordet

Kvällsmöte 10 november 2011.

Torsdagen den 10 november hade SPRF kvällsprogram med vinprovning i Pensionärernas hus. Våra medlemmar Birgit och Kurt Sundberg lotsade oss skickligt och mycket trivsamt igenom två vita och två röda vinsorter. Druvsorterna och smakerna var helt olika, vilket också var tanken just att vi skulle uppleva helt olika lukt - och smakintryck. Vita vinerna kom från NZ, ett Sauvignon Blane med en mycket angenäm, både lukt och smakupplevelse. Det andra vita vinet som vi fick lukta på, snurra runt i glaset och smaka, var från Australien, ett Chardonnay-vin. Prisläget på de vita var runt 70 kr. Dags att ta en tugga bröd igen, för att nollställa smaklökarna inför de röda vinerna. Ett Cabernet Savignon vin från Chile, fruktigt och smakrikt. Så var det dags för det mjuka och bäriga röda vinet från Italien, Sangiovese av ekologiskt odlade jordbruksråvaror. De röda vinerna kostade runt 60 kr. Dags att få något i matväg i magen. Danutas ost- skinka- och kycklingsallader smakade mycket gott och passade perfekt ihop med drycken.
Birgitta Kempe tackade Birgit och Kurt och gästerna instämde med rungande applåder varefter den trivsamma samvaron fortsatte en god stund.

Vinprovning Vinprovning Vinprovning Vinprovning

Öppet hus 3 november 2011.

I början av november besöktes SPRF av Anna-Britta Helander, som berättade om och visade bilder från Valamo kloster förr och nu. Legenden säger att det var två munkar, Herman och Sergius, från Bulgarien som kom till Ladoga sjö i Ryssland och där på ön grundade ett kloster någon gång på 1000-talet. Klostret och munkarna fick uppleva många skiftande öden under århundradena. Efter finska vinterkriget och den därpå slutna freden med Moskva evakuerades munkar och hela klostret till östra Finland. Här finns nu Nya Valamo Kloster.
A-B berättade om munkarnas liv i det nya klostret. Omsorg om varandra är viktigt. Här finns bibliotek, folkhögskola med en avdelning inriktad på ikonmåleri. Klostret har även verksamhet för hotell, internat, vandrarhem samt restaurang.
Det var många medlemmar, som efteråt utryckte en önskan att vi gör en resa dit!

Månadsmöte 27 oktober 2011.

Torsdag 27 okt. samlades ett 60-tal medlemmar i SPRF från hela Sörmland i Pensionärernas hus i Nyköping för ett Inspirations och Framtidsmöte.
Efter att Birgitta Kempe hälsat alla välkomna inledde distriktsordf. Leif Kindblom. Vi har 270 000 inv. i Sörmland varav 55 000, 20,5 %, är över 65 år.
Från Länsförsäkringar fick vi information om olika försäkringar, tjänster och rabatter.
Siv Eriksson från bildningsförbundet Sensus informerade om dess möjlighet att hjälpa oss med studiecirklar och kulturarrangemang.
På em talade förbundsordf. Jöran Rubensson om framtiden på lång och kort sikt, på strategier i egen organisation resp. i samarbeten.
Pensionsekonomi står alltid i fokus.
Leif avslutade dagen med ”Vi är en liten men vass (=tydlig, orädd) och varm (bryr oss om alla) organisation”

Distriktsdag Distriktsdag Distriktsdag Distriktsdag Distriktsdag

Öppet hus 20 oktober 2011.

Vid torsdagsträffen hos SPRF visade Sylvia och Gilbert Malmström bilder och berättade om sin resa till Kroatien. De flög ner och åkte buss hem vilket gjorde att de fick se en hel del av övriga Europa också. Fint väder med lagom badtemperatur gjorde resan till något man gärna återvänder till. Naturen var fantastiskt fin och landet har mycket historia att visa upp bl.a. Europas äldsta apotek från 1271.
Efter avtackning från vice ordf. Monica Säfström följde gott kaffe med bröd framdukat av värdarna.

Öppet hus 13 oktober 2011.

Överläkare Thomas Holmgren, ögonläkare från Eskilstuna, besökte SPRF i torsdags. Han informerade om ögonsjukdomen Glaukom, grön starr, som angriper ögats nervsystem. Synfältet minskar men synskärpan är intakt och det är inget som man själv märker av i början.
För att ställa diagnosen mäter man trycket i ögat och tittar på synnerven. Det går inte att bota, men genom ögondroppar, laserbehandling eller kirurgi kan man undvika försämring.
Det kan vara ärftligt därför bör man kontrollera ögonen efter 50 års ålder om någon i släkten har Glaukom. En optiker kan mäta trycket och skicka remiss till ögonklinik, som finns i Nyköping och Eskilstuna.
Mycket intressant och informativ föreläsning och många frågor ställdes innan ordförande avtackade Thomas och kaffe serverades.

Trivselkväll torsdagen den 6 oktober 2011.

Vår årliga tradition att samlas i Cafeterian på Pensionärernas Hus för att umgås i höstrusket och njuta av god mat och dryck.
Kvällens Tema var reflektera, som stod för att det är dags att börja använda reflexer. Reflexerna ingick i Sylvias bordsdekorationer och var avsedda att användas på hemvägen för att synas. Menyn var fruktdrink, välsmakande porterstek från P A catering i Oxelösund samt kaffe och god tosca från vår egen cafeteria. Alla 34 gästerna var mätta och glada när ordf. Birgitta Kempe annonserade kvällens överraskning, Jan-Erik Larsson med keyboard som spelade medryckande nostalgilåtar. Det blev en svängom på dansgolvet - en härlig kväll med god samvaro.

Det som glimrar på deltagarna är reflexer. Trivselkväll Trivselkväll Trivselkväll Trivselkväll

Månadsmöte 29 september 2011.

För hundra år sedan föddes två svenska män, som båda kom att sätta och fortfarande sätter avtryck i vår omvärld, Olof Lagercrantz och Jussi Björling. Den sist nämnde ville vi särskilt uppmärksamma.
Därför inbjöds Kjell Bondstad att med hjälp av CD-skivor berätta om Jussis liv och verk. Det blev otaliga vackra arior, visor och sånger vi lyssnade till. Jussi uppträdde även under namnet Erik Odde och sjöng då schlagers. Vi hörde även en del mycket sällan spelade sånger.
Håkan Hagegård är den sångare som kommer närmast Jussi i skönsång.
Varma och hjärtliga applåder visade att det var ett populärt program!

Öppet hus 22 september 2011.

Vid SPRF:s torsdagsmöte 22 sept. visades höstens mode från Marguerite och Svedlindhs. Den senare som kommer från Oxelösund visade både herr- och damkläder. Det var en utsökt blandning av ytterkläder, fritidskläder och lite festligare plagg.
På ett mycket informativt och trevligt sätt presenterade Margareta Öhrn Marguerites kläder och Lasse Bergman presenterade Svedlindhs.
Sex av de nio mannekängerna var våra egna medlemmar, tre damer och tre herrar, som skötte sig med den äran.
Uppslutningen var stor och applåderna visade på stort intresse och uppskattning.
Efter kaffet delades material ut så att var och en skall kunna värva en ny medlem.

Modevisning Modevisning Modevisning Modevisning Modevisning Modevisning

Studiebesök 15 september 2011.

SPRF har gjort studiebesök på den nybyggda ambulanscentralen i Nyköping.Vi var ett 25-tal medlemmar som samlades och fick en mycket bra genomgång om ambulansverksamheten i Södermanland och i Nyköping.
Det är en avdelning med hög kompetens hos personalen, de skall inte bara vara specialistsjuksköterskor med praktik i akutsjukvård, de skall också ha lastbilskörkort och dessutom vara så starka att de orkar bära en människa på bår upp och ner för 3 våningar. En bit ur ett TV program som delvis spelats in på ambulanscentralen i Nyköping visades. Många frågor fick sina svar. Tack personalen på Nyköpings ambulanscentral.

Öppet hus 8 september 2011.

Öppet hus 8 september med SPRF gästades av kommundirektören Erik Carlgren som berättade under rubriken ”Nyköping växer”. I en kort inledning berörde han den egna rollen som kommunens ytterst ansvarige tjänsteman och därmed chef för samtliga tjänstemän inom alla områden. Han tryckte på detta viktiga med boskillnaden mellan politiker- respektive tjänstemannarollen.
Erik har arbetat under skiftande politiska majoriteter - sammanlagt 7 år. Tillsammans med tre kommunstyrelseordföranden som haft ledningen av politiken.
”Nyköping växer” – men varför behövs tillväxt ? Skall Nyköping växa med närmare 700 invånare varje år? En översikt av samhällsutvecklingen i Sverige i stort visade på kraftig inflyttning till städerna. Svaret är att tillväxt ger skattekraft som i sin tur medför att resurserna kan täcka behoven av skolor, äldreboenden, infrastruktur i nya bostadsområden mm.
Många för Nyköping viktiga frågor berördes – deltagarna var frågeglada och avbröt med sina käpphästar. Men Erik Carlgren gick i mål med en slutlig exposé över de investeringar och förbättringar som politiken behandlat och godkänt – från resecentrum till utökad hamnpir, över Borgarbergets parkanläggning till nya Skavstasatsningar och Dammgruvans blivande bostadsområde.
Varma applåder och en ros från ordföranden avslutade ett rapp och informativ föredragning.

Öppet hus 1 september 2011.

På SPRF:s torsdagsträff 2011 09 01 berättade biodlaren Håkan Säfström om vad som händer i en bikupa. Dessa otroliga samhällsbyggare och deras strukturerade roller. Bidrottningen som parar sig en gång och sedan förser samhället med alla dess invånare. Drönarna, vars roll är att para sig med drottningen. Arbetsbina som med sina olika uppgifter försörjer kupan med mat. Människans nytta av att ha fungerande bisamhällen är deras suveräna förmåga att pollinera i våra trädgårdar och i jordbruket. Odlaren får honung, en allt mera efterfrågad produkt.
Håkan fick många frågor och applåder, vilket visade det stora intresset.
Träffen avslutades med kaffe och skiva.

Månadsmöte 25 augusti 2011.

Torsdagen den 25 augusti startade SPRF:s hösttermin med musik av Anders Karlssons eminenta orkester med sång av Anette Nilsson. Vi var c:a 60 medlemmar och gäster som stampade takten och verkligen njöt av de fina melodierna och de skickliga musikerna. Det blev till och med lite allsång i den härliga ”Down by the riverside”. Efter elva stycken och ett extra nummer tackade ordförande Birgitta Kempe den verkligen eminenta orkestern.
Sedvanligt kaffe och lottdragning följde. En välklingande och härlig början på höstterminen.

Månadsmöte Månadsmöte

Våravslutning 26 maj 2011.

Vid säsongsavslutningen i G:a Oxelösund möttes vi av guider från Föreningen Skärgårdsmuseum, som startats 1994 för att förverkliga iden om ett museum som skulle visa hur man levde i skärgården förr. Grantorpet arrenderades och renoverades av medlemmarna och kunde öppnas i juni 1995. Inventarierna hittades bl.a i kommunens gömmor och vi fick en god bild av en fiskarfamiljs liv från 1910.
En hembygdsdräkt hade komponerats och vävts av Kerstin Lind till Oxelösunds 50-årsjubileum med inspiration från en fiskarhustrus dräkt ca 1910. Hon hade fått fria händer och bar själv sin vackra dräkt medan hon berättade.
Efter den intressanta guidningen blev det kaffe och tårta vid Hembygdsgården. Solen sken, syrenerna doftade och efter ordförandens sommarhälsningar skildes vi åt glada och nöjda.

Våravslutning. Våravslutning. Våravslutning.

Öppet hus 19 maj 2011.

Välbesökt torsdagsträff när Margareta Dahlstedt-Carlsson pratade om antikviteter som begrepp och om intresset idag.
En tillbakablick, skråväsendet fanns kvar i Sverige till 1846, och föremål äldre än så är lätta att kvalitetsbedöma.
100 år, blir föremål antika då? Inte nödvändigtvis, yngre föremål med vacker form, nyskapande och god kvalitet kan också platsa. Cyklerna går allt fortare, ex trender fr -70 talet kan finnas med det antika.
Har ”Antikrundan” gjort människor mer intresserade? Ja, av egna föremål.
Tyvärr är intresset för antikviteter lågt hos våra köpstarka 35-40 åringar med minimalistisk smak. Kläder, särskilt ”kändisplagg”är intressanta. Med svalt intresse för antikviteter blir vi av med värdefulla föremål, via köpare hamnar de i utlandet.
Margareta visade damast duk och servetter, tvättas varsamt max 60gr, kallmanglas.
Kaffe, trevlig samvaro och info om vår förening avslutade torsdagsträffen.

Rollatorrally 14 maj 2011.

Gillbert, Irene och Sylvia vid vår bod.

Gillbert, Irene och Sylvia vid vårt bord på Stora Torget.

Studiebesök 12 maj 2011.

12 maj gjorde SPRF studiebesök i TempelRiddarOrdens lokal. Vi fick information om Torsdagen Ordens bakgrund, ideologisk syftning och nuvarande verksamhet samt en guidning i de trevliga lokalerna. Ordens namn är VT (väpnartemplet) Magnus Ladulås och man vill samla män med etiska och sociala intressen till ett brödraskap grundat på kärlek, trofasthet, ansvar och pliktkänsla. En viktig del är kravet på absolut nykterhet.
Tempelriddarorden har sitt ursprung i en rörelse som startade i USA år 1847 och spreds över världen för att så sent som i mitten av 1960-talet etablera sig i Nyköping. Vi informerades av två medlemmar av MästareRådet som engagerat berättade om den nuvarande verksamheten som inrymmer både kamratlig samvaro och lokalt, socialt stödjande verksamhet. Orden är inte hemlig utan öppen med sina mål och ideal.

Öppet hus 5 maj 2011.

”Vad gör en sadelmakare” var programmet för veckoträffen torsdagen den 5 maj.
Lena Frisell som driver Nyköpings Bilsadelmakeri gav oss levande beskrivning av sin verksamhet. Hon har arbetat i 24 år i branschen. Efter gymnasial utbildning i hantverksskolan och praktik inom flera hantverksyrken fastnade hon för sadelmakeriet och började sin yrkesbana ho Sten & Yngves sadelmakeri, som hon senare har övertagit.
Uppdragen varierar mycket såsom bilklädslar till veteranbilar, mc-sadlar och båtkapell men också inredning till vattenbombplan har förekommit. Vi fick se hur arbetet i en Ross - en speciell arbetsstol - går till.
Sammankomsten avslutades med information från ordföranden samt kaffestund.

Månadsmöte 28 april 2011.

Oh, vad vi i SPRF fick uppleva ett fint månadsmöte. Delar av årskurs 3 Västra Skolan och gitarrensembeln från musikklassen på Borgis med sina lärare Robin Fornhammar, Elisabet Hermansson och Patrik Hansson kom till oss och spelade och sjöng vårvisor, både gamla vårvisor och mera moderna. Det var allt ifrån Alf Hambes "Kajsas udde", Cornelius Vreeswijks, Kent osv. Konserten avslutades med "We are all the winners" där alla sjöng, gammal som ung.
Hoppas att alla som uppträdde tyckte det var lika roligt som vi pensionärer. Intet öga var torrt. Rungande applåder. Dagen avslutades med kaffe, bulle information och lotteri.

Vårvisor. Robin Fornhammar med gitarrensembeln. Vårvisor.

Öppet hus 14 april 2011.

Öppet hus 14 april med SPRF hade journalisten Sigge Johansson som gäst. Ämnet var ”NK-epoken i Nyköping”. Något som Sigge behärskar och verkligen har förmågan att levandegöra. Småstaden som kontaktades av ett nytt företag i vardande och tack vare politisk, snabb och obyråkratisk hantering fick en storindustri etablerad. AB NK:s verkstäder startade 1904 och var redan 1909 ortens största industri med över 300 anställda.
Med många yrkesgrupper representerade och en facklig medvetenhet som ibland såg med misstänksamhet på arbetsgivarens välvilja. NK-villan skänkte företaget till personalen för samvaro, gemenskap och kulturell stimulans. Men några – fackliga – anade ledningens egennytta bakom den vänliga gesten. Allt ordnade sig omsider och NK blev en mönsterarbetsgivare med nöjda anställda.
Många roande och ibland bitska kommentarer hade Sigge funnit i protokoll och skrivelser. Verksamhetens omfattning var imponerande, kvalitén omvittnat hög och världskänd. Läs mer i boken om NK!

Öppet hus 7 april 2011.

Torsdagen den 7/4 gästades SPRF av Roger Hansson från Arfvidsons Begravningsbyrå. Redan 1885 grundades denna begravningsbyrå och har varit i samma lokaler sedan 1921.
Roger poängterade att det är viktigt att begravningen blir så bra som möjligt och ett positivt minne. Låt barnen vara med och lämna t ex en teckning till farmor/mormor. Låt dem sedan kanske få korv i stället för smörgåstårta. Man har i dag stor valfrihet när man skall ordna en begravning. Man måste ha en kista men både den och urnan kan man tillverka själv.
Om det inte finns någon anhörig är kommunen skyldig att ombesörja begravning.
Det underlättar för anhöriga om man skriver hur man vill ha det.
Roger svarade på många frågor och vid efterföljande kaffe spelade Bengt Möller helt improviserat på det nya el-pianot.

Månadsmöte 31 mars 2011.

Månadsmötet med SPRF 31/3 blev en återblick på polisverksamheten i 1960-talets Nyköping. Ronny Sagebrand stod för minnesfragmenten – kårens trotjänare med massor av tjänstgöringsår i olika rotlar. Kavalkaden spände från inträdet i polisyrket med fotpatrullering och konfrontationer där berusade ovillkorligen skulle i finkan fram till arbetet på KRIM och EKO-rotlarna. Så slutår som chef för det operativa och pensionering inför ytterligare en omorganisation.
Många roande episoder, spännande ingripanden. Berättade med en godmodig distans till de tragiska händelseförloppen – knarkspaning med en grupp på elva man i lilla Nyköping – skulle det behövas?? Ja till slut hade man koll på c:a 400 kända i en stad på 35.000 inv. Inte roligt !
Förhör med eko-brottslingar kunde vara svårt. Förslagna bedragare fanns det gott om. Kända brottmålsadvokater har Ronny mött i rättegångar och inte låtit sig imponeras.
Svårt minne var kraven på sökning efter en drunknad yngling i Skottvång-gruvan som till sist blev en helt omöjlig åtgärd. Ronny tog beslut om stopp trots stark mediapress. Kanske det ouppklarade mordet vid hotell Victoria gnager litet än idag.
Ett toppenprogram med starka applåder som slutkläm.

Öppet hus 24 mars 2011.

Den 24 mars besöktes SPRF av textilkonstnär Anita Grede, som berättade om Konsten att skapa i nöd och lust. Genom att tvinna ihop 10-15 tunna trådar får AG fram olika nyanser i sina gobelänger liknande akvareller. AG gör först en mycket enkel skiss för formens skull.
Hon började som gobelängväverska vid 26-års ålder. Ingmar Bergman gav henne uppdraget att inreda hans biograf på Fårö, resultatet blev Landskap.
AG anser det skapas få om inga mytiska andliga platser idag. Därför har hon skapat sådana, på Sävö för sjöfarande, vid Sille Krog för vägfarande, återstår ett vid Skavsta. AG finns bl a representerad på Culturum och i Sveriges Riksdag.
Anita Grede 1. Anita Grede 2.

Trivselkväll 17 mars 2011.

Torsdagen den 17 mars stod Trivselkväll på ordinarie programmet. Traditionellt samlades en förväntansfull skara, ca 35 pers. kring en nyttig fruktdrink innan portarna slogs upp till vårligt dukade och dekorerade bord med välsmakande supé bestående av varmrökt lax och avokadosås, samt hembakad bakelse till dessert.

Välkomstdrink.

Birgitta Kempe vår ordförande, hälsade välkommen och informerade om aktuell organisation inom SPF och SPRF. Glad och trivsam samvaro, god mat och passande dryck därtill.
Olle Hallberg underhöll med ett kåseri av Torsten Ehrenmark, om en skolelevs möda att få ihop ett herbarium av växter under ett sommarlov. Många glada och kanske igenkännande skratt. En gemytlig kväll i goda vänners lag.

Olle läser ett kåseri.

Öppet hus 10 mars 2011.

Apotekens historia berättade leg.reccptarie Solgerd Jern-Rosenberg om på ett mycket informativt och medryckande sätt på SPRF:s torsdagsträff. Hon började med att det första apoteket i Sverige startade 1575. Nyköping fick tidigt sitt första apotek –apoteket Gripen 1681. 1970 ändrades ägarförhållandet från personligt privilegium till statligt monopol. I nov 2009 avskaffades apoteksmonopolet för att det ej var förenligt med EU:s lagar Numera finns flera olika aktörer på marknaden. Alla apotek kan exp.recept. Apoteken har samma databas så att vi kunder kan hämta ut vår medicin var vi vill. Om en receptbelagd vara är slut på apoteket ska personalen där ringa annat apotek för att ta reda på var vi kan få preparatet i fråga. En livlig fråge- och disskussionsstund följde sedan innan kaffet.

Öppet hus 3 mars 2011.

Ordförande Birgitta Kempe öppnade SPRF:s möte 3 mars genom att uppvakta Olle Hallberg med SPRF:s förtjänsttecken. Styrelsens motivering var Olles stora tillgång för föreningen bl a som aktiv medlemsansvarig och ovärderlig i programkommittén med sitt stora kontaktnät.
Olle Hallberg får SPRF förtjänsttecken.

SPRF:s medlem Kurt Pinner visade bilder och berättade från Indien främst från staden Poona där han arbetat. Bl a om skomakaren som satt på gatan och lagade skor. Mannen som cyklade med en stor korg på huvudet fylld med plåtburkar. Hämtade lunchmat hos fruarna till männen på arbetet och lämnade en tom burk nästa dag. På bio får inte kyssar visas istället sjunger man i tio minuter.
Vi tackade Kurt för en fantastisk berättelse i ord och bild.

Årsmöte 24 februari 2011.

SPRF, Nyköping hade årsmöte 24 febr. Ett 45-tal medlemmar var närvarande. Ordf. Birgitta Kempe öppnade mötet. Den sedvanliga parentationen, en tyst minut för de medlemmar som avlidit under året följdes av några skotska visor som Liz Egebäck spelade på blockflöjt.
Därefter valdes Bengt Berg att leda dagens förhandlingar. Trots det svåra ekonomiska läget, indragna bidrag, höjd hyra, beslöt årsmötet på rekommendation av styrelsen att inte höja årsavgiften. Däremot beslöts att höja inträdesavgiften till möten till 35 kr.
Till ordf. för 2011 omvaldes Birgitta Kempe. Nyval av Monica Säfström, vice ordf. då Irene Trehörning avböjt omval. Nyval av Håkan Säfström.
Bengt Berg tackade alla för det gångna året och framhöll trivseln och samhörigheten i föreningen.
Därefter serverades kaffe och semla.

Årsmöte 2011 02 24 1.jpg. Årsmöte 2011 02 24 3.jpg. Årsmöte 2011 02 24 4 Irene Trehörning avtackas.jpg. Årsmöte 2011 02 24 5.jpg. Årsmöte 2011 02 24 6 Kurt Pinner och Kate Leander vid lotteridragningen.jpg.

Öppet hus 17 februari 2011.

Arkeologen Patrik Gustafsson, Sörmlands museum berättade om utgrävningarna i kv. Åkroken, som påbörjades mars 2010 då kommunen vill förtäta innerstaden och medge bostadsbygge och underjordiskt garage. De tidigmedeltida lämningarna (c:a 1080-1250) måste utforskas innan bebyggelsen. Efter kort resumé av de tidigare utgrävningarna i Åkroken och angränsande kvarter fick vi en fyllig redogörelse i ord och bild av fynden och tankarna/åsikterna om deras betydelse. Ån – 60 meter bred – stod c:a 3 meter högre än idag. Hypotesen var att hustomterna var långa och smala med en å-sida och en uppsida mot ”Stora Gatan” som böjde likt åns sträckning. Det stämde och grävningen frilade gamla Rådhustorget. Som efter branden 1665 tomtavstyckades för privata byggen bl.a. rådman Gillius Willemoths husgrund. Mest remarkabla fynd: två ”bislagstenar” , kvinnofigur (3 cm) ett helgon?, blykors med runskrift, ett hänge av tenn samt naturligtvis keramik, kammar och kavelbroar. Slutligen sensationen då man grävt sig ned till botten=1100-tal. Stolphål från två mycket stora byggnader.
Ivrig avvaktan på dendrokronologisk tidsbestämning – 600-tal – vikingatid? En stad i staden eller stormansgårdar? Hette platsen Aros och omdöptes till NyaKöpingen?
Patrick fick många frågor, applåder och ordförandetack för toppenintressant föredrag.

Öppet hus 10 februari 2011.

Många fick svar på sina frågor av de 5 tjänstemän/handläggare från Äldreomsorgen på SPRF:s torsdagsmöte den 10 febr.
Inger Larsson berättade om den uppsökande verksamhet som kommunen bedriver för 75-80-åringar.
Eva Krabb talade bl a om att personer 75+ kan få serviceinsatser 6 tim/mån utan prövning.
Eva Strandberg talade om avgifter, som är lika om man väljer kommunens eller privata utförare.
Eila Ulf framhöll vikten av att anhöriga får stöd och avlastning, så att det inte plötsligt blir två personer som behöver hjälp.
Boende, färdtjänst, anhörigstöd var andra frågor.
Från åhörare framfördes också beröm av äldreomsorgen i Nyköping.
Med varma applåder tackades de medverkande och sedan följde en trevlig kaffestund med bl a information om kommande resor.

Öppet hus 3 februari 2011.

Senaste torsdagen gjorde ett 40-tal medlemmar från SPRF tillsammans med tre representanter ur Föreningen Norden, Anja och Stig Dagerhed samt Christina Söderman, en gemensam resa, tack vare teknikens hjälp, till Murmansk.
Resan företogs i juli 2009 med tåg till Luleå och därefter buss, in genom Haparanda, via Rovaniemi med stopp vid Polcirkeln ”Tomtens Julby” till Salla. Vi passerade den gamla järnridån på riksväg M-18 på väg till Murmansk genom ödemarker, där man under andra världskriget utkämpat strider. Otaliga minnesmärken vittnar om detta, liksom den hänsynslösa förstöringen av natur och miljö. Murmansk bjöd på kyligt väder och en stadsrundtur och egna strövtåg.
Hemfärden gick via Petsamo, Kirkenes, Ivalo och slutligen Luleå.

Månadsmöte 27 januari 2011.

Torsdagen den 27 januari besöktes SPRF av ett 30-tal medlemmar för att höra prästen Louise Lindgren berätta om ”Kvinnor i Bibeln”.
Det var ett mycket intressant och givande föredrag vi fick ta del av. L L berörde fem kvinnors levnadsöden, vilkas allas liv hade något att göra med Jesus släkttavla och alla mer eller mindre kända. Där var Tamar, Rachab, Rut, Batseba och Maria. Men varför göms kvinnorna? Vi uppmanades läsa med misstänksamhetens tolkningsteknik! Dessa fem kvinnors egenskaper visade sig vara styrkan att ta sitt öde i egna händer, lojaliteten, sexualiteten, modersskapet, tron på Herren. Frågorna var många till L L efteråt!

Öppet hus 24 januari 2011.

Öppet hus 24 januari med SPRF ägnades Nyköping som textilstad En stolt historia – förmedlad av entusiasten – den ständigt forskande Åke Gustavsson En inflyttad östgöte – folkhögskolärare, som gett sig den på att öka nyköpingsbornas stolthet över sin egen historia Har startat både Industrihistoriska- och skötebarnet – Textilhistoriska gruppen. Driver studiecirklar om fabrikerna i Harg, Perioden och Fors med personer som minns och dokumenterar
För att exemplifiera visade Åke och hans medforskare – Torbjörn Andersson – såväl Gripens lakansväv (Harg), Forsfabrikens kraftiga yllefilt och en komplett uppsättning prov på den fabrikens kvalitetstyger.
Textilfabrikernas tid i Nyköping – i stort 1840-tal fram till slutet av 1960 är kvinnornas historia som väntar på det äreminne det är värt att upprätta. Arbete med det pågår och Åke G. fick frågor, varma applåder och ordförandetack.

Åke Gustavsson.jpg. Textilhistoria.jpg.

Funktionärsträff i Odd Fellow-huset 21 januari 2011.

Funktionärsträff. Göran Hedin berättar om Odd Fellow.jpg. Funktionärsträff.jpg. Funktionärsträff.jpg.

Öppet hus 17 januari 2011.

Till säsongens första torsdagsträff hos SPRF hade 2010 års nya medlemmar fått en särskild inbjudan. Ordförande Birgitta Kempe hälsade alla välkomna och gav en fyllig information om verksamheten och presenterade styrelsemedlemmarna och övriga funktionärer.
Sedan visades ett bildspel om 2010 års aktiviteter där många medlemmar kände igen sig på bilderna.
Möjlighet till rundvandring i Pensionernas Hus gavs för de som så önskade innan träffen avslutades vid kaffeborden.

SPRF:s jullunch 9 dec 2010.

Nära 50-talet gäster samlades kring julglöggen och småpratade glatt i väntan på att portarna skulle slås upp till vackert dukade julbord med jultallrik och småvarmt från Ambrosia. Ordförande Birgitta Kempe hälsade välkommen och höll ordning på sången till snapsen, för de som önskade.
Desto mer skönsång fick vi avnjuta när en musikklass med elever från klass 9 i Borgmästarhagsskolan sjöng julvisor och luciasånger till kaffet senare. Under ledning av läraren Lisbeth Strand Eriksson sjöng Lucia med sitt följe av både flickor och pojkar. En underbar julkonsert i stämmor, så duktiga ungdomar vi har. Läraren berömde sina elever och rörda gäster applåderade.
Trivsam samvaro och lotteri med fina priser innan vi önskade varandra God Jul och skildes åt.

Jullunch 1.jpg. Lucia 2010.jpg. Tärnor och stjärngossar.jpg. Jullunch 2.jpg. Lisa håller tacktal.jpg.

Öppet hus 2 december 2010.

En torsdag i december trotsade cirka 40 personer snö och kyla och begav sig till pensionärernas hus för att äntligen få svar på den olidligt spännande frågan"Varför är tomtens kläder röda?"
Gudrun Anselm från Sörmlands museum kåserade om detta och om jultraditioner mer allmänt. Trots att Gudrun blev oss svaret skyldig, och tomten ocn vi får fortsätta grubbla på denna olösta gåta, applåderades hon varmt.
Efter kaffepausen informerades vi om och diskuterade vi samgåendet mellan SPF och SPRF. Även namnförslaget "Lev nu" på den nya föreningen orsakade viss diskussion.

Månadsmöte den 25 november 2010.

Månadsmötet med SPRF den 25/11 bjöd på ett musikprogram med Eva Lindqvist, piano och Mats Hedblom på klarinett. De spelade ett knippe välkända melodier men lät den talrika publiken även gissa på några egna favoriter ur pianostyckenas mångfald. Auditoriet fick sjunga med och om de ville, stampa takten i några polskor då Mats visade prov på den sörmländska folkmusikens snabba rytmer på sin klarinett.
Vice ordf. Irene Trehörning framförde tacket med varsin blomma och publikens uppskattning var inte att ta miste på.
Avslutningsvis påminde Irene om att det nästa torsdag är dags för information om förslaget till sammanslagning av SPRF/SPF och nybildning av en ny förening av de båda. Remissuttalande skall lämnas av avdelningens styrelse snart och medlemmarnas synpunkter på förslaget skall inhämtas innan.

Öppet hus den 18 november 2010.

Öppet hus med SPRF 18/11 ägnades Södermanlands förste landsantikvarie (1938), den idérike, Ivar Schnell ( 1904-1993). Hans mångårige medarbetare och gode vän, Per Berg, berättade om hembygdsrörelsens tillskyndare, den flitige publicisten och initiativtagaren till Midsommarfesterna på Nyköpingshus. Han tecknade bilden av den folkbildargärning som den flitigt författande Ivar Schnell utförde i sin egenskap av ledare för Södermanlands Hembygdsförbund under 36 år. Som ett mått på hans flit nämndes att KB i sin databas Libris förtecknar 350 tryckta publikationer av Ivar Schnell.
En av hans roligaste uppgifter – enligt honom själv – var att levandegöra Nyköpings historia i krönikespel. Sammanlagt nio spel framfördes på borggården och vallarna under 27 midsommarfester och då är det välkända ”Nyköpings gästabud” ett av dessa.
Per Bergs minnesteckning var mycket personlig. Hans slutkläm blev att ”få kulturarbetare har åstadkommit något som mäter sig med Ivar Schnells livsgärning i omfattning och kvalitet” Han var en kulturell krafthärd i Sörmland!
Varma applåder och ordförandetack blev avslutningen på ett fascinerande vänporträtt.

Öppet hus 11 november 2010.

Få SPRF-are trotsade halkan och lyssnade till Joachim Lorenzens trevliga kåseri om ”Kvinnor i vetenskapens tjänst”. Sju remarkabla kvinnor presenterades. Den första, Marie Curie fick två nobelpris. Antikens Hypatia av Alexandria, 370 e.Kr, blev professor i filosofi och matematik.
Medeltiden innebar enorma begränsningar och enbart klostren erbjöd tillflykt för kreativa och initiativrika kvinnors utbildning! Sophie Germain (1776 – 1831) använde ett manligt alias. Ada Lovelace, dotter till Lord Byron, blev känd som programmerare. Florence Nightingale, sjuksköterska under Krimkriget, införde statistik för att få stöd från politikerna. Sonja Kovalevsky och Lise Meitner, var ytterligare två intressanta kvinnor som verkade i Sverige under 1900-talet. Synd att inte fler vågade sig ut till detta föredrag!

Trivselkväll 4 november 2010.

Torsdagen den 4 november hade SPRF sin årliga Hösttrivselkväll i Cafeterian på Pensionärernas Hus, med 35 gäster. Mycket god mat från Ambrosia, helstekt karré med dragonsås och rotfruktsgratäng inmundigades vid höstligt smyckade runda bord tillsammans med ädel dryck för de som önskade. Glada skratt och mysig samvaro.
Ordf Birgitta Kempe lovade en överraskning under kvällen och till kaffet med hembakat kom Musiklärare Robin Fornhammar från Borgmästarhagsskolan med sin gitarr. Robin hade en bred visrepertoar, Bellman, Taube, Adolfson, Olrog.Varma applåder till avslutande allsångslåt.

Trivselkväll Robin Fornhammar (640x546).jpg. Trivselkväll 2 (640x478).jpg. Trivselkväll 3 (640x480).jpg. Trivselkväll 4 (640x365).jpg.

Månadsmöte den 28 oktober 2010.

Härförleden fick SPRF ett trevligt och mycket uppskattat besök av Anna-Stina Åberg med make. A-S har alltsedan tonårstiden ägnat sitt liv åt det konstnärliga och främst då silversmide med därtill hörande design av olika sakrala och världsliga föremål.
A-S berättade om sin ungdomstid i Kumla och sin längtan till ett liv som konstnär. Vid 16-års ålder började A-S på Slöjdföreningens Skola i Göteborg och livet lekte!
A-S tog oss på en nostalgisk minnes resa till sin mormors hemtrakter i Gävle. Ett minne från mormor är en sockerkaksform.
Stig, A-S make, avslutade dagen med festlig fanfar på sin trumpet! Se det var en dag att minnas!

Öppet hus den 21 oktober 2010.

På grund av ett återbud blev SPRF:s programpunkt den 21 oktober ändrat till ”Från abbedissa till biskop – kvinnliga karriärer i kyrkan i Sverige”, föredragshållare Stina Palmberg-Eriksson från Länsmuseet. Ett 25-tal medlemmar kom för att lyssna till ett mycket intressant och engagerat föredrag.
De kvinnor som inte gifte sig vid 1000-talet valde klosterlivet. Här fick de utlopp för sin kreativitet, maktlystnad, ekonomiska, administrativa även politiska begåvning. Klostren hade fått stora donationer från rika kvinnor som måste omhändertas. Där fanns också kontakter med andra kloster ute i Europa.
Från 1500-talet försvann dessa möjligheter då Sverige blev protestantiskt. Nunneklostren försvinner och med dem kvinnans ställning. Det skulle inte återkomma förrän William och hans hustru Cathrine Booth grundade frälsningsarmen på 1800-talet. År 1997 fick Sverige sin första kvinnliga biskop, Christina Odelberg i Lund som fick rätt att använda kyrkans högsta maktsymbol, biskopsstaven igen.

Öppet hus den 14 oktober 2010.

Den 14 oktober gästades SPRF av Peter Eklund från Länsstyrelsen i Nyköping. Programpunkten löd ”Trender i tiden”, vad sker i världen och i Sörmland nu, med tyngdpunkten lagd på arbetsmarknad och demografi.
Här liksom i världen i övrigt sker en fortgående demografisk förändring. Befolkningen blir allt äldre. Detta är ett samhällsproblem, men kan för Sveriges del innebära en möjlighet att utveckla nya varor och tjänster för gruppen 55+.
Våra behov har övergått från överlevnad till självförverkligande och individualisering. Ingenting är varaktigt utom förändringen, vilken går med allt snabbare takt.
En spännande och rolig eftermiddag, synd bara att inte fler uppmärksammade den!

Öppet hus den 7 oktober 2010.

Med bilder från Bhutan tog Arne Georgzén med oss till det lilla landet i södra Asien som han besökt 19 gånger sedan 1981. Det öppnades då för ett fåtal besökare för att förhindra naturförstörelse. Två bilder från huvudstaden Thimphu för 30 år sedan och nyligen, illustrerade en utveckling från 1700-tal till ett relativt modernt samhälle. Landet är monarki sedan 1907 och modern demokrati sedan 2008. De ca 700 000 invånarna är huvudsakligen buddister. Naturen skiftar från lågland i söder till bergsmassiv på över 7000 m ö.h. i norr och mellan dem bördiga dalar. Arne visade fantastiska vyer över snöklädda bergstoppar, blommande rhododendronträd och blå gullvivor. 72 % av landet är skogbeväxt.
Klassisk bhutanesisk arkitektur används även på bensinstationer! Arne avtackades med applåderoch en blomma.

Månadsmöte den 30 september 2010.

Sista torsdagen i september kom cirka 30-talet medlemmar från SPRF för att höra Mi Ryden och Catharina Thege från Nyköpings bibliotek berätta om höstens nya böcker.
Vi fick först veta allt vad biblioteket kan erbjuda i form av böcker, dagstidningar, tidskrifter, datorer, spelfilmer, musik plus alla övriga tjänster.
Chatarina Thege hade varit på bokmässan i Göteborg och rapporterade således lite därifrån. Afrika var det stora temat i år. Det visade sig att kontinent har fått 4 nobelpris i litteratur 1986, 1988, 1991 och 2003. Priset har gått till 2 svarta och 2 vita personer.
Damerna delade också ut en litteraturlista över övriga nyutkomna böcker såväl svenska som utländska dito.

Öppet hus den 23 september 2010.

Vi medlemmar fick ta del av Kurt Pinners upplevelser under sina arbetsperioder i Mexico. Huvudstaden Mexico City en stad med då 16 milj invånare, ligger i en dalgång på 2400 m höjd över havet med höga vulkaniska berg runt omkring.
Landet är korrumperat, misskött, har dålig ekonomi, många mycket fattiga och landet är beroende av grannen USA. Mexico City är mycket förorenad, solen tränger ej igenom mer än ev på söndagar. Religionen är romersk katolsk, viktig för befolkningen, liksom hantverk, folkmusik och dans.
Efter aztekerna, hög kultur som verkade från 600 e Kr till 15-1600 talet, finns många väl bevarade fornlämningar, pyramider bl a.
Kurt visade fina bilder och är en skicklig berättare. Vi applåderade och tackade för en trevlig och lärorik träff.

Öppet hus den 15 september 2010.

SPRF, Öppet Hus torsdagen den 15 sept på Pensionärernas Hus. Stefan Kindeborg från Nyköpings Kommun informerade om kommunens ”Upphandling” för olika samhällstjänster. Det är stora årliga volymer, 800 milj kronor, med ca 200 offentliga upphandlingar per år. Affärsmässighet, kvalitetskrav och politisk styrning styr upphandlingen som till största delen sker genom anbudsförfarande, men kan också utföras inom kommunens kompetensramar. Under anbudstiden råder sekretess på inkommande anbud. Den konkurrens som uppstår genom anbudsförfarandet, sparar 20-25% i kommunens kassa.
Kaffestund med trevlig samvaro och måhända en och annan valfråga, avslutade torsdagsträffen.

Studiebesök den 9 september 2010.

Intresset var stort för studiebesöket på nya äldreboendet på Riggargatan 4a bland SPRF:s medlemmar, torsdagen den 9 september. Marianne Lindström, chef för äldreboendet, tog emot oss och berättade om verksamheten. 48 boende uppdelat på 4 avdelningar. Varje rum 35 m2 med ett litet pentry och ett stort badrum, där även tvättmaskin ingår. Det är det privata vårdbolaget Carema som driver verksamheten, Nyköpings hem äger fastigheten och Nyköpings kommuns biståndshandläggare beslutar vem som får bo där. Likaså är det Nyköpings kommun, liksom på alla övriga äldreboende i kommunen, som ställer krav på verksamheten och bestämmer avgifterna.
Vi fick gå runt i de ljusa och trevliga lokalerna och även titta in i 2 lägenheter innan vi återsamlades för kaffe och hembakad kaka från det egna köket och fick tillfälle att ställa frågor.
Ett nytt besök skall ordnas lite senare i höst, då det var många intresserade som inte kunde tas emot denna gång.
Ordf. tackade för den trevliga visningen, överlämnade en blomma och önskade lycka till.

Riggargatan 2010 09 09 4.jpg.

Riggargatan 2010 09 09 5.jpg.

Öppet hus den 2 september 2010.

Torsdagen 2/9 höll SPRF Öppet hus med Bo Tollander som berättare under rubriken ”I huvudet på en gammal journalist”. Linköpingspojken Bo valde bort gymnastikdirektörs- , jägmästare- och branchefsjobben och satsade på journalistiken i stället.
Hans gymnasieårs obetalda ”knäck” på lokaltidningen Östgöten (1951) gav blodad tand – trycksvärtelukten, redaktionslivets rörlighet gjorde skrivandet roligt och lustfyllt. Och på den vägen blev det!
Vi fick följa Bo i redaktörslivets vimmel på TT i gamla Klarakvarteren. Sportresultat förmedlades per teleprinter till landsorten tills han fick nog och bytte sporten mot Scoutförbundets månadspublikationer. Ett långsammare tempo passade Bo som i den miljön träffade flera , senare kända personager. Uppbrott igen efter några år till Bonniers fackboksredaktion där han bl.a. ansvarade för produktionen av världskändisfotografen Lennart Nilssons ”Ett barn blir till” (1965).
Kommunförbundet – och veckotidningen ”Kommunaktuellt” blev arbetsplatsen härnäst och då skriver vi tiden från 1968 och 20 år framåt. En omvälvande tid i Sverige och för kommunanställda gjorde Bo och hans redaktion en mycket betydelsefull gärning – därom vittnade mötespublikens nickanden. Kommunaktuellt lästes ! Efter besök i 128 kommuner totalt över 300 gånger fick han nog. Bytte till ”Läkartidningen” – ett fett pastorat(!) . Slutjobbet blev SPF:s ”Veteranposten = det roligaste.
Lätt för att skriva men även att tala. Yrkesinformativt, samhällsnyttigt och framfört med glimten i ögat – ett känntecken för Bo Tollander som tackades av SPRF:s vice ordförande Irene Trehörning med varma ord och applåder.

Månadsmöte den 26 augusti 2010.

Torsdagen den 26 augusti 2010 hälsade vår ordförande Birgitta Kempe alla hjärtligt välkomna till det första medlemsmötet för säsongen. Ett särskilt välkommen fick sedan dagens gäst - trubaduren och historieberättaren Jan-Olof Andersson, som höll oss i en förtrollad stämning från början till slut. Med sin kunnighet och sitt gemyt visade han sina talanger, både då han greppade gitarren och när han berättade något ur det ”som en gång var”. De visor han framförde, bl a av Ulf Peder Olrog, Lillebror Söderlund, Nils Ferlin m fl blandade han med historier ur den vätgötska myllan. Birgitta tackade honom med en ros! En verkligt trevlig inledning på höstens aktiviteter, som vi med spänning ser fram emot! Birgitta tackade också "väverskorna", bl a Kerstin Aggeskog, som vävt vackra dukar till våra kaffebord.

2010 08 26 1 Trubaduren Jan Olof Andersson.

2010 08 26 2.jpg.

2010 08 26 3 Kerstin Aggeskog vid kaffebordet. Tillbaka till första sidan.


  V Trädgårdsgatan 53, 611 32 Nyköping  Tel. 0155 214540