Referat och bilder 2012

Jullunch 13 december 2012.

På Luciadagen samlades ett 40-tal SPRF:are till jullunch i Pensionärernas Hus. Efter värmande glögg åt vi en härlig jultallrik med mycket smått och gott och även lite småvarmt.
Lucia med tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar kom och uppvaktade oss med mycket vacker sång och tablåer. Det var elever från Sjösa skola, klass 2/3, under ledning av sina lärare Elisabet och Tommy som stod för underhållningen med både gamla kända sånger och lite nytt.
Stämningen var hög. Efter kaffe och lottdragning med många fina vinster dansade vi långdans och önskade sedan varandra God Jul och Gott Nytt År. Lucia 2012

Öppet hus 6 december 2012.

Den 6 december besöktes SPRF av Catharina Thege och Lars Larsson från Biblioteket. Tillsamman med dem kom 15 tappra eldsjälar som trotsat vädrets makter. Vi blev bjudna på olika julklappstips gällande årets böcker.
Man hade delat upp presentationen i tre grupper; för yngre barn som inte kan läsa själva; Barn mellan cirka 8-12 år och vuxna. Till de allra yngsta läsarna rekommenderades bl a Bergstöm, Skratta lagom sa pappa Åberg och Nordqvist, Findus flyttar ut. De lite äldre läsarna uppskattar spänning och läskigheter såsom Håkans, Lägerkrisen och Höjer, Cirkusdeckarna och ismysteriet.
För de vuxna fanns humor, deckare, barndomsskildring, tips-pysselbok och faktaböcker.
De avtackades med varsin ros!

Månadsmöte 29 november 2012.

I mars i år publicerades i DN en recension, skriven av deckarnas Kerstin Ekman, där fil dr Alice Rasmussens nyutkomna bok ”Strindbergs flora” presenterades.
Torsdag 29 november kom Alice Rasmussen själv till vårt månadsmöte och talade om boken, om Strindberg och hans för de flesta helt okända sidor – hans intresse för växter, hur han använt dessa för att ge en speciell färg åt de miljöer han beskrev. Alice berättade på sitt mycket charmerande sätt om hur hon som amatörbotaniker var med i en grupp som arbetade med att ta fram en Sörmlands flora, så upptäckte helt ny Strindberg och tog sig an jättearbetet att beskriva honom för nutidsmänniskorna.
Vi är mycket tacksamma för att vi hade förmånen att få att ha Alice hos oss och många av oss är beredda att börja läsa Strindberg med nya ögon.

Öppet hus 22 november 2012.

Torsdagen 22/11 hade vi SPRF;are mjukyoga med Helene Gryth, yogalärare som driver företaget Yoga Livsenergi.
Yoga kommer från Indien. Vi fick prova att andas enl yogametoden och gjorde sedan olika rörelser spec. överkroppen fick sig en genomgång. Bra sätt att gå ”ner i varv” och efter 45-60 min var vi avslappade och kände oss tillfreds. Skönt sätt att arbeta med sin kropp.
Applåder och ros. Kaffe och samvaro. Tack Helene Gryth.

Öppet hus 15 november 2012.

Den 15/11-12 hade vi SPRF;are besök av författaren Sten Sture Skaldeman som berättade om LCHF-kosten.
LCHF betyder lågt kolhydrat högt fettintag.
Sten Sture berättade om sin egen kostomläggning till LCHF och därmed kraftig viktreduktion med normala kroppsvärden och ett friskare liv. Kosten är lätt att förstå om man tänker att maten har varit levande en gång eller kommer från levande tex, mjölk, smör, grädde och ägg, från växtriket det som växt ovan jord. Skaldeman har skrivit 13 böcker bla kokböcker. Kosten känns naturligtvis främmande för många, men intressant.
Avslutade med ros, applåder, kaffe och bulle. Tack Sten Sture Skaldeman.

Studiebesök 8 november 2012.

SPRF-medlemmar var på studiebesök i Nyköpings nya brandstation.
Martin Ferm gav en innehållsrik information om verksamheten vid kaffet.
Bland annat diskuterade vi utrymning i flerfamiljshus högre än 7 våningar dit brandstegen når. Viktigt att personalen håller sig i fysisk och psykisk form för att klara de påfrestningar som finns vid larm.
Rundvandringen gav en god inblick av lokaler och utryckningsfordon, vi såg samtidigt en riktig utryckning. Den nya tekniken sköter slangtvätten med en mindre ”tvättmaskin”. Intressant att det ej luktade rök i omklädningsrummen, viktigt då röklukt är en riskfaktor för hälsan.
Tack Martin för en trevlig eftermiddag

Öppet hus 1 november 2012.

Diakon Liv Kastberg besökte SPRF torsdagen den 1 nov.
Rubriken på hennes framträdande var ”Diakoniarbete förr och nu”.
Redan i nya testamentet talas det om biskopar och diakoner. Präster tillkom senare. Diakonerna skulle hjälpa dem som hade det svårt. Diakonen skulle också hjälpa biskopen vid gudstjänster. Under Luthers tid försvann diakonin fram till 1800-talet.
I Sverige är det ett ämbete som man söker och när man får tjänsten vigs man till den av biskopen.
3 utbildningsställen finns det i dag. Tidigare hade man en särskild dräkt men från 1995 en grön skjorta med vit liten ”krage”. Runt halsen bärs i en kedja ett smycke, en duva med en olivkvist och korset allt i en cirkel.
Diskussion och frågor fortsatte under kaffedrickandet och SPRF:arna gick hem nöjda och glada med större kunskap om diakonin.

Månadsmöte 25 oktober 2012.

Månadsmötet den 25 okt. med SPRF innebar båtresa utefter norska kusten – Hurtigrutten – förmedlad i bild av Lennart Andersson.
Denna ursprungliga transportled från 1893 var då det väglösa Norges livlina – numera en turistbegivenhet av rang. Från många europeiska
länder strömmar folk till för att under 11 dagar resa från Bergen till Kirkenes. Upplevelsen av besök i städer, små fiskebyar, utblickar
mot det inre av norsk fjällvärld, midnattssol, mötet med guden Neptun dop i isvatten, ger minnen för livet.
Lennart gav en livfull bild av resan i midsommartid 1991. Han fick en ros av ordföranden Birgitta Kempe som vid kaffet gav väsentlig
information om föreningen och lokalerna. Sylvia Malmström gav som vanligt uppskattad lotterivinstinformation.

Öppet hus 18 oktober 2012.

På SPRF;s möte 2012 10 18 var rubriken ”På god fot”. Linda Mathisen från Aktiv Ortopedteknik AB föreläste och svarade på alla våra frågor om fötter, som ju är viktiga att sköta.
40 % av vuxna har inga problem övriga 60 % har mer eller mindre besvär. Vi bör varje dag granska och smörja fötterna för att förebygga sår, förhårdnader och felställningar.
Har man diabetes, reumatiska sjukdomar, nervskador eller är barn med funktionsnedsättning kan man få remiss och därmed landstingsbidrag övriga kan söka direkt till ortopedtekniska men får då betala fullt pris. Mycket nyttigt och tankeväckande föredrag. Applåder och ros.

Trivselkväll 11 oktober 2012.

29 st. SPRF medlemmar som träffades för en trivselkväll.
Vi åt mat med gott vin, kaffe och hembakad bakelse. Sylvia vår konstnär i föreningen läste upp en matsedel från en av Otto Lindbergs fester.
(VD för Nyköpings Bryggeri AB V.Trädgårdsg. 51) Matsedel full av delikatesser. Olle Hallberg vår kulturbärare läste dikt av Tomas Tranströmer
(nobelpristagare år 2011) Dikten ”dofter av minnen” Olle läste också ett kåseri ur dagens nyheter från 2006, doften av då.
Dessa fina tankar om dofter och minnen skapade mycket intressanta diskussioner till kaffet. Tänk vad trevligt det är att träffas över en bit mat tillsammans.

Öppet hus 4 oktober 2012.

Torsdagens möte 4 oktober hos SPRF handlade om ”Ett sörmländskt projekt i Lettland”.Inbjuden att tala var Gert Andersson, tidigare enhetschef på Länsstyrelsen i Nyköping.
GA inledde sitt föredrag med en kort resumé om sig själv.
Efter en omorganisation inom Länsstyrelsen fick GA tillfälle att arbeta med internationella frågor. Pengar fanns att söka i Bryssel till medel för de Baltiska länderna, dessutom Östersjömiljarderna från Svenska Regeringen. Man valde att hjälpa ett län i Lettland, Jelgava- regionen, strax söder om Riga. Målet var att Lettland ville komma in som medlem i EU.
Medlen användes till att renovera länets vatten, avlopp och värme även utbildning av inhemsk arbetskraft. Efter en stor planeringsfas satte man igång snabbt med de mest angelägna fallen. Projektet avvecklades 2004. GA avslutade sitt föredrag med en berättelse om en dag på arbetet.

Månadsmöte 27 september 2012.

SPRF hade månadsmöte 27/9 med sångunderhållning av Bengan Ohlsson som gitarrspelade nostalgiska sjungamed sånger som alla mindes. Tema kärleken och melodierna varvades med ”kloka” småbarnsord i ett framförande prägladt av säker publikkontakt och en bärande sångröst. Flickorna Margareta och Dagny fick vara med och morfar spottade ut snuset innan han bjöd upp den vackra mormor. Att sedan längtan till dig tolkades innerligt hjälpte inte då sånt är livet tonade ut i publikens kraftiga medsång.
Tack från ordföranden Birgitta Kempe förstärktes av deltagarnas applåder som renderade ett extranummer.
Sedan var det information och spännande lotteri – till melodier som diskuterades vid borden.

Öppet hus 20 september 2012.

Torsdagen den 20 sept gästades SPRF av ”diversearbetaren” enl. henne själv, Åsa Granskär. Hon sysslar med allt från hemtjänst, zonterapi och till att vara konstnär. För oss berättade hon om färger och färgernas betydelse. Olika människor är olika färger. Rött är te.x. den fysiska kärlekens färg men även ilskans färg ger värme och energi, men är även stressande. På liknande sätt berättade hon om andra färger.
Nu när solen saknas ute kan det vara bra för oss i exempelvis inredningen.
Efter all information följde intressanta diskussioner innan vår ordförande avtackade Åsa med en ros i en passande färg.
Sedan följde en kaffestund med ännu flera intressanta färgdiskussioner.

Utfärd 13 september 2012.

Det var en skara förväntansfulla SPRF:are som 13 september steg på bussen för vidare färd till Reijmyre och Björke Vävstuga.
Väl där inledde vi dagen med kaffe och smörgås på Café Annorlunda. Därefter var det fascinerande att se, höra och följa glasets väg till en vacker glastallrik! Innan lunch på Gestgifveriet kunde de som så ville botanisera i Glasbrukets shop och i de olika hantverksbutikerna.
Efter en god lunch for vi vidare till Björke Vävstuga och lät oss förtrollas av de vackra alstren! Innan kaffe med dopp fick vi en kort redogörelse över Vävstugans 30-åriga historia.
Ett stålande väder förhöjde utflykten ytterligare.

Öppet hus 6 september 2012.

Den 6 september kom en tapper liten skara SPRF-are för att lyssna till amatör meteorologen Anders Undin, som talade om Valla Väder.
Vi fick först veta lite om hans bakgrund och intresse för väder. En blixt i farmors hus gjorde honom skrämd men även fascinerad av fenomenet, ett annat var molnen, där en del var farliga andra inte. Hans far lärde honom att sitta i bilen när åskan gick, då plåten skyddar för nedslag. AU berörde olika typer av instrument, väderstationer, prognoser, klimat och klimatförändringar.
”Alla vet att temperaturen stiger, men ingen vet varför temperaturen stiger” är en travesti på ett berömt citat. Al Gore ville att vi skulle minska på koldioxiden, men detta är inte farligt utan en förutsättning för liv. Vad som nu räknas som farligare är växthusgaserna - vattenånga.
Synd bara att så få kom och lyssnade till ett intressant föredrag! Var fanns ni alla nya medlemmar, vi saknar er!

Månadsmöte 30 augusti 2012.

Vid SPRF:s höstupptakt/månadsmöte 30/8 hade Marianne Eriksson lovat spela ”Örongodis”. Många hade kommit att lyssna på en sammanhållande berättelse i text och ton framförd med småklurig humor på temat känslor. Till det lättsamt pianospel. Idel kända melodier där mitt dåraktiga hjärta lockades med på en månskenspromenad för att bli i stämning för kärlek och därmed uppmuntras att bli min älskade. Om inte så tar jag med mig morfar ut ikväll – kanske av sentimentala skäl. För att slutligen ge upp och räkna de lyckliga stunderna blott.
Ordföranden Birgitta Kempe tackade till applåder med blomma och fortsatte med information vid kaffestunden.

Utfärd 12 juli 2012.

Den 12 juli for SPRF till den årliga visningen av tavlor på Säfstaholms Slott. Denna sommar heter utställningen ”Se mig”.
Här visades hur svenska konstnärer under 1900-talet och fram till idag , i olika tekniker, har avbildat människan i olika åldrar, från vaggan till graven. Ordet porträtt kommer från latinets protrabo som betyder dra fram i ljuset, uppdaga, avslöja.
Leonardo da Vinci påpekade att konstnärens uppgift var att framställa två ting ”Människan och hennes själ”. Siri Derkert invände mot ordet porträttmålare och ville kalla det för människoskildrare.
Vi fick en utmärkt och informativ guidning av Emma över de olika verken och dess upphovsmän. Förmiddagen avslutades med en enkel måltid i slottscaféet.

Säfstaholm

Våravslutning 31 maj 2012.

SPRF höll sin våravslutning på Stenbrogården den sista torsdagen i maj.
46 medlemmar hade samlats i den vackert nyrenoverade gamla gården, som har anor tillbaka till medeltiden. Stämningen var hög och maten mycket god. Kring vackert dukade bord avnjöt vi hemgravad lax med dillstuvad potatis. Vid kaffet berättade Fredrik Baloga, nuvarande ägare, om gårdens historia.
Ordförande Birgitta Kempe informerade om sommarens aktiviteter, en resa till Konstutställningen i Säfstaholm i Vingåker den 12 juli och informella torsdagsträffar vid Tova-stugan hela sommaren.
Solen sken både när vi kom och när vi åkte hem. Vi njöt av den underbara vårgrönskan och önskade varandra en skön sommar.

Våravslutning på Stenbrogården Våravslutning på Stenbrogården Våravslutning på Stenbrogården Våravslutning på Stenbrogården

Öppet hus 24 maj 2012.

Torsdagsmötet 24/5-2012 hade vi på SPRF besök av audionom Heidi Nicander från Hörcentralen Nyköpings Lasarett.
Heidi informerade om kriterierna för att få hörhjälpmedel, hörapparat, hörslinga osv. Landstinget kräver remiss från distriktsläkare Vårdcentralen för att komma till hörcentralen. Läkaren kontrollerar då ev. vaxpropp och gör en enkel hörseltest, skriver sedan remiss. Väntetid inom 3 mån, garantitid.
Kostnader: 100kr/kontroll på hörcentralen. 850kr för utprovad hörapparat även för 2 apparater. Ingen årskostnad längre. Borttappad apparat får man stå för apparatens värde själv.
Hörapparatens ”livslängd” 5-8 år. Hörcentralen reparerar och bedömer om ny apparat behövs.
Hörcentralen har öppen mottagning mån-torsdag kl.09.00-10.30 för patienter med hörapparat. Tack och applåder till Heidi, därefter kaffestund.

Resa till Helsingfors 21 - 23 maj 2012.

Det var 26 förväntansfulla SPRF-are som den 21 maj embarkerade M/S Gabriella för en skön färd till Helsingfors.
Båtresan började med ett styrelsemöte, där även medlemmar deltog. Vid 20-tiden satt vi alla bokade vid en superb 3-rätters middag.
Efter tidig sjö frukost var det snart dags för att bege sig till Svenska Teatern och musicalen Kristina från Duvemåla. Utmärkta platser på parkett där alla såg och hörde bra! Det smakade bra med en Kristina äppelkaka med vaniljsås i pausen! Berörda efter en fantastisk föreställning tog vi oss till fots eller per bil till fartyget igen och nu en buffé middag. Kvällen bjöd på en ståtlig solnedgång liksom morgonens dito! Resan uppskattades av alla!

Teaterresa till Helsingfors. Buss till Stockholm Ombord på Gabriella Styrelsemöte. Sylvia, Christina, Håkan Drink före maten Drink före maten På Svenska Teatern i Helsingfors. Kaffe och Kristina-äppelkaka i Pausen. Betty o Kersti Monica o Christina Buffé tillbaka på båten Buffé Buffé Solnedgång Avsked Teaterresa till Helsingfors. Avsked

Öppet hus 10 maj 2012.

Den 10 maj hade SPRF inbjudit Johan Munthe att berätta om ”Det Tyska angreppet på Norge den 9 april 1940”.
JM berättade först lite om sin bakgrund. Det var en gripande berättelse som rullades upp inför oss! Anfallet på Norge kom som en total chock för landet! Senaste gången Norge var i krig var 1819 och då med Sverige där Sverige gick segrande ur. 6000 tyska soldater ockuperade Oslo, Bergen och Narvik. En operation som ansågs omöjlig att genomföra av den norska generalstaben! Någon order om mobilisering kom aldrig i Norge! Vidun Quisling griper makten! Kung och delar av Stortinget flyr till Hamar. Norge får hjälp av styrkor från England, Frankrike och Polen. För att förstå det motstånd norrmännen satte upp mot sina angripare se filmen Max Marius! JM betonade den tacksamhet som norrmän i gemen fortfarande känner för den hjälp de fick av svenskarna!

Studiebesök 3 maj 2012.

Torsdagen 3 maj 2012 var SPRF Nyköping på studiebesök på Sörmlandskustens Räddningstjänst i deras nya lokaler. Ett mycket nyttigt och trevligt besök. Lokalerna var förstås toppmoderna ljusa, funktionella och vackert färgsatta. Huset är i 4 plan och från varje plan kommer man ut i markplan.
Räddningstjänsten i Nyköping betjänar 4 kommuner, Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa. Vi diskuterade BRANDVARNARE, bättre att förekomma än förekommas vid brand.
Vi TACKAR Stefan Ekholm för trevligt bemötande och bra information. Besöket avslutades med kaffe och samvaro.

Brandstationen Brandstationen

Månadsmöte 26 april 2012.

Torsdagen den 26 april hade SPRF modevisning. Det var Boutique Marguerite och Lena D som presenterade vårens dammode och Svedlinds herrmodet. Förutom två vana mannekänger var det fyra damer och fyra herrar från vår förening som elegant visade upp allt från trevliga vardagskläder till piffiga festblåsor och eleganta herrkläder.
Den rekordstora publiken applåderade flitigt. Sedan följde kaffe och lotteridragning.

Modevisning 1 Modevisning 2 Modevisning 3 Modevisning 4

Öppet hus 19 april 2012.

SPRF:s Öppet hus 19/4 gästades av pensionerade chefen för Sörmlandskustens räddningstjänst Jan Kviby. En mycket personlig tillbakablick på gångna 44 år sedan han började som brandman. Från chefsposten i Oxelösund flyttade han in i Nyköpings trånga brandstation och gjorde 14 år där. Avslutade med planeringen av Hålletstationen och såg murarna växa upp. En resa genom ett förändrat räddningstjänstliv gällande säkerhets- personal – och materieltänkande.
Jan redovisade nuvarande organisation med angränsande kommunsamarbete. Berörde den tuffa tid som föregick starten1997 som han minns som kommundelsbesökens och personalöverläggningarnas tid. Möta allmänheten och övertyga facket.
Placeringen på Hållet perfekt men samlokalisering med landstingets ambulanser hade varit ett snäpp bättre.
Informativt kåserande med snabba svar på frågor och mycket personligt. Applådtack och blomma från vice ordf.Monika Säfström avslutade.

Öppet hus 12 april 2012.

På torsdagsmötet 2012 04 12 hade vi föreläsning om utgrävningarna vid Åkroken. Björn Pettersson Sörmlands muséum föreläste. Hans specialområde är medeltida stadsmiljöer.
På 1900-talet började man schakta i städerna för vatten och avlopp, då kom fynden fram. 1924 grävde Erik Lundberg för avlopp i området runt Åkroken och såg mycket rester och kontaktade då muséet.1970-talet samordnade man olika källor och skrev rapporter i de medeltida städerna, som oftast ligger i östra mellan-Sverige, fick på så sätt en god kunskapsbank.
Högmedeltida städer är Kalmar, Stockholm och Nyköping. Åkroken, området som grävts ut är 2000m2. I botten hittades ett båthus 25-30m långt, daterat från 700-800-900-talet. Strandlinjen var 5 m högre på den tiden, därav båthuset. Ovanför båthuset byggdes en organiserad stad på 1100-talet med en gata 40 m från och parallellt med strandlinjen. Hus vinkelrätt mot gatan, närmast gatan hantverkshus, bakom förråd, längst bak timrade boningshus med bänkar runt väggarna för sov och sittplatser, eldstad i ena hörnet med ugn av stenar och en grop för matlagning. Mycket föremål har hittats i trä, keramik, ben, en stockbåt och ett kugghjul, tyder på kvarndrift på 1200-talet. Applåder och kaffestund efter.

Månadsmöte 29 mars 2012.

SPRF-mötet 29 mars gästades av kyrkoherden Lars Viper. En exposé över 1800-talets omvälvande samhällsförändringar som ställde den allenarådande kyrkan inför nya, svåra utmaningar. Jordbruksrationalisering, inflyttning till städerna, skråtvångets upphörande, frikyrko- och arbetarrörelsernas framväxt, den begynnande industrialiseringen blev till kritiska år. Allmän upplösning av invanda regler och hävdvunna beteenden. Söndagskyrka, nattvardsgång och dop upphörde som ”måsten”. Statskyrkan tappade greppet. I frikyrkorörelsens bönehus samlades de troende som ville ha gemenskap, vackra rytmiska sånger och frimodig, medryckande förkunnelse.
Underhand började kloka ledare agera. Ärkebiskopen Nathan Söderblom var nytänkare och en frivilligkyrka anammade nyevangelisternas tänkande. Att stötta industriorternas och storstädernas vilsna ungdomar resulterade bl.a. i KFUM. Även genuint svenska ungdomsföreningar startades.
Många frågor och tackapplåder avslutade ett lärorikt och elegant ”kåseri”.

Trivselkväll 22 mars 2012 i Cafeterian.

Vårens trivselkväll, torsdag 22 mars, då 34 medlemmar samlades för att avnjuta en delikat laxrätt i Cafeterian på Pensionärernas Hus, var mycket lyckad. Stämningen var hög redan från första början. Denna gång kom Fanny Ekberg till oss och sjöng och spelade och efter en stund kom också hennes morfar, Kurt Sundberg, fram och de två sjöng tillsammans. Många och långa applåder hördes när vår ordförande Birgitta Kempe tackade alla för kvällen. Som vanligt är vi många som redan nu längtar efter nästa trivsamma kväll i glada, goda vänners lag.

Trivselkväll Trivselkväll Trivselkväll

Öppet hus 15 mars 2012.

Den 15 mars fick SPRF lyssna till ett föredrag av Joachim Lorenzen. Denna gång kåserade JL om språk och skrift genom tiderna, likheter och skillnader.
Det finns 6000-7000 språk och endast 10 av dem talas av hälften av jordens befolkning. Läsriktningen varierar från vänster-höger uppifrån och ner. JL berörde runstenar, första från 800-1000-talet, huggna från höger till vänster. Noaks söner Sem, Ham och Jave gav upphov till olika språkgrupper. Egyptierna skrev på papyrus. När detta blev en bristvara uppfanns i Pergamon (Turkiet) pergament. JL top upp Rosetta-stenen, hieroglyfer som var för eliten, kilskriften i Mesopotanien, arabernas påverkan i skrift och tal, de tre japanska skriftsystemen, utvecklingen i Kina och hur romerna (det vandrade folket) har gett oss nya ord.
Som alltid hos JL mycket intressant föredrag. Han är mer än gärna välkommen tillbaka med nya ämnen.

Öppet hus 8 mars 2012.

På SPRF:s torsdagsmötet 2012 03 08, hade vi som föreläsare Gunilla Olsson, som berättade och visade diabilder om den engelska skulptrisen Barbara Hepworth 1903-1975.
Utbildad på Royal Art i London och för Ardini i Rom. Hon arbetade i sten, trä och brons. Det unika var ett tillverkat hål i stenen, stora, kryp och klättervänliga, avskalade former. Dag Hammarsköld och Barbara Hepworth var goda vänner och i Sverige finns en staty i trä på Backåkra gård i Skåne. 1964 gjorde hon en stor staty som står utanför FN-huset i New York .
Det finns ett Barbara Hepworth museum i hennes hemstad.
Varma applåder och en trevlig kaffestund avslutade mötet.

Öppet hus 1 mars 2012.

Torsdagen den 1 mars hade SPRF besök av ordförande för Vård- och Omsorgsnämnden (tidigare Äldre och Handikappnämnden) Jakob Larsson.
Han är även ordförande i Kommunala Pensionärsrådet, där vi har två representanter, Christina Söderman och Gudrun Sehlberg. Det är alltså omsorgen, hemtjänsten och särskilt boende som Jakob har tillsyn över, både kommunalt och privat.
Genomsnittsåldern på särskilt boende är 87 år och inom hemtjänsten 82 år.
Man har 4-årsavtal och omsätter ca 800 miljoner.
Jakob har varit ordförande i ett år och tidigare vice ordf. i 4 år. Han berättade att han gör praktik en dag vardera i de olika hemtjänstgrupperna och även på de olika äldreboendena.
Han fick många frågor bl a om varför han tagit bort FixarMalte. Det är pengarna som styr, men han lovade att FixarMalte skall komma tillbaka i någon form.
Mötet avslutades med en trevlig kaffestund.

Årsmöte 23 februari 2012.

Årsmöte den 23 feb. med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Förhandlingen leddes av Leif Kindblom ordförande för Södermanlands distrikt. Det är glädjande att det är många som vill ställa upp i det ideella arbetet där vi arbetar med frågor som berör äldres rätt Kan det bero på att vi har trevligt på våra möten som alltid avslutas med kaffestund. Mötesordförande Leif Kindblom tackade Birgitta Kempe och styrelsen för allt nedlagt arbete under det gångna året.
Leif framförde trivseln och samhörigheten i föreningen. Den enhälligt omvalda ordföranden framförde avdelningens tack och överlämnade en ros till styrelsen, själv fick ordförande en krukväxt. Hela styrelsen omvaldes.

Årsmöte Årsmöte Årsmöte Årsmöte Olle och Leif

Öppet hus 16 februari 2012.

På torsdagsträffen var temat ”Att bevara hälsan på äldre dar”. Föreläsare var distriktsläkare Björn Hallström en mycket efterlängtad och uppskattad föreläsare, det blev också publikrekord.
Föredraget var informativt utan pekpinnar, gick ut på att ge möjlighet att ta till sig hälsosamma levnadsförändringar i sin egen takt. Vi arbetade med ”bikupor”, diskussionens vågor gick höga, den sociala samvaron är hälsosam, enkla rörelser för att bryta stillasittande. ”Vad kan man göra själv” var en av rubrikerna för diskussion. Kost: medelhavskosten är den bäst studerade. Motion: bättre med lite än ingen alls. Njuta av livet: den psykiska hälsan inte att förglömma. Mötet avslutades med varma applåder och en stunds samvaro med kaffe.

Öppet hus 9 februari 2012.

Den 9 februari fick vi höra Lena Wellander berätta om att vara keramiker nattetid.
Ett femtiotal medlemmar kom för att lyssna och se några av hennes otaliga alster på bild och in natura. Uppvuxen i Norrköping uppmuntrade båda föräldrarna henne till att utbilda sig som keramiker. Först gick LW i lära hos sin far i hans fotoateljé. Första praktiken var en plats i Timmernabben i Småland under en månad. LW har haft verkstad i Danmark, utbildat sig i Tyskland samt haft verkstad i Nyköping. Motiv hämtar LW från Bellmans epistlar och grekiska mytologin.
Sedan 10 år tillbaka utför LW gravyrer på glas.

Öppet hus 2 februari 2012.

Den 2 februari trotsade ett tretiotal SPRF:are det snöiga och halkiga vädret och kom och lyssnade till och såg på film om en resa till Brasilien.
Göran Forsmark var vår utmärkta berättare och följeslagare. Tillsamman med honom förflyttade vi oss snabbt och enkelt till värmen och de många exotiska platserna. Vi fick följa honom och hans familj till Rios många sevärdheter såsom Sockertoppen, Jesus-statyn, Copacabana, en favela (bostäder för de allra fattigaste) och en mycket vacker botanisk trädgård. Färden gick också ut på landsbygden med hisnande vattenfall och forsränning, stillsamma kanot turer i djungeln, rofulla ridturer även det i djungeln, vandring genom träskmarker samt mycket, mycket mer.
Det var bara lukterna och dofterna från Brasilien äventyret som skonades för att resan för oss skulle ha varit fullständig!

Månadsmöte 26 januari 2012.

SPRF:s Månadsmöte 26/1 ändrades efter ett återbud. Välkända Tony Larsson ersatte med ett varierat pianopotpurri charmfullt blandat med personliga musikminnen från ett långt musikliv.
Pappa Gideon lärde gossen spela vid tidig ålder. Den tyske pianoläraren – herr Klinger – finslipade anslag, frasering och gav inträngande musikförståelse på 1950-talet. Han blev ett minne som fortfarande värmde. Men det gjorde också militärtjänsten på KA1 som gav speltillfällen i kommendering och fortsatt musikglädje. Tony knöt förtjänstfullt ihop minnen med melodier han spelade – från ”In the mood” , ”Nobody knows” över ”Blott en dag” och många fler fram till avslut med Beethovens sonat ”Pathétique” (andra satsen).
Efter starka applåder och tack från ordf. Birgitta Kempe kom extranumret ägnat Frans Schubert.

Funktionärsträff 20 januari 2012.

Fredagen den 20 januari bjöd SPRF sina funktionärer på fest i Odd Fellow-lokalen.

Funktionärsträff Funktionärsträff Funktionärsträff Funktionärsträff Funktionärsträff Funktionärsträff

Öppet hus 19 januari 2012.

Öppet hus med SPRF 19/1 ägnades gamla Nyköping. Bildgruppens kunniga ciceroner matade fram och kommenterade ur databasens närmare 18.000 bilder. En varierad kavalkad vad gällde miljöer och ålder på foton. Östra Storgatan söderut från 1873 och den nya Stadsbron färdig 1936. Vid invigningen prövades hållbarheten med stadens alla lastbilar och intresserad folkmassa. Den höll!
Många bilder visade kända miljöer men åskådarna sorlade ”såg det ut så tidigare!” Andra foton återigen hade ingen haft tillfälle att se tidigare. T.ex. Lantbruksutställningen från 1894 på Fruängen eller grundläggargänget från 1914 som fixade Folkungabron.
Avslutningsbilden visade Periodens disponentvilla i vintermiljö med hästförspänd släde framför - från 1940-talet?
Ideella Bildgruppen gör kulturgärning – det har sagts förr men tål att upprepas.
Vice ordf. Monica Säfström tolkade publikens uppskattning med väl valda ord.

Öppet hus 12 januari 2012.

SPRF är igång igen efter helgerna! Vid vårt första möte på det nya året fick vi prova på Qigong. De flesta av oss visste vad det handlade om – ett sätt att lugna ner sej och få kroppen i en bättre balans – en metod som kommer från Kina.
Vi fick sätta oss i en ring och försöka slappna av och Anne-Christine Aldrin, som är certifierad qigonglärare, berättade om systemet och så visade hon olika rörelser, som vi sedan gjorde. Vi lärde oss t ex att ”fatta oron, hålla fast den och slänga bort den” och mycket annat.
Vid rundfrågan efter stunden visade det sej att de flesta kände sej avslappnade, en del kände en värme. Alla var överens om att det var en mycket lyckad programpunkt och vid kaffet antecknade sej flera på en intresselista för eventuellt startande av en qigonggrupp hos oss.

Qigong Tillbaka till första sidan.


  V Trädgårdsgatan 53, 611 32 Nyköping  Tel. 0155 214540